Od 15.11.2018. obavezna zimska oprema! Motorex je tu za Vas!

Dragi vozači,

Od 15.11.2018. do 15.04.2019. u BiH je zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme!

Motorex Vam donosi niz savjeta kako da opremite Vaš automobil za zimu da bi Vaša vožnja bila sigurna i ugodna.

Obavezna zimska oprema:

1. Zimske gume – Nabavite ih na vrijeme! Oni koji ih već imaju bi trebalo da provjere dubinu šare, koja ne bi smjela da bude manja od 4mm. Redovno provjeravajte pritisak u gumama, pogotovo kada su temperature niske. Kvalitetne zimske gume bolje prijanjaju i tako olakšavaju upravljanje i kočenje tokom zimskih dana. To je jedna od stvari na kojima nikako ne bi trebalo štedjeti. Obavezno provjerite i stanje i pritisak u rezervnoj gumi.
2. Antifriz – Provjerite nivo antifriza u posudi i njegovu temperaturu mržnjenja. On će spriječiti da vam pukne blok motora. Nemojte čekati da temperature padnu ispod 0°C! Ako niste promijenili antifriz bar 3 godine, obavezno to učinite. Provjerite i sve ostale tečnosti.
3. Akumulator – Provjerite akumulator i sistem njegovog punjenja. Niske temperature i vlaga su veoma iscrpljujuće za akumulator i kompletnu električnu instalaciju. Osim toga, akumulator je jedan od vitalnih dijelova automobila zimi, stoga se potrudite da nabavite kvalitetan akumulator koji će odgovoriti svom zadatku.
4. Svjetla – Provjerite da li su vam sva svjetla na autu ispravna. To je jedna od primarnih stvari koje vam omogućavaju da vidite i budete viđeni na putu. Hladnoća i vlaga utiču na radni vijek sijalica.
5. Brisači – U zimskim mjesecima brisači se dosta koriste. Zbog hladnoće i prljavštine na staklu često se ukrute i oštete. Provjerite da li brišu pravilno, najbolje je da ih zamijenite. Sipajte zimsku tečnost za pranje stakala, koja ne ledi. Nemojte je miješati sa starom – ljetnom, nego staru prvo istrošite.
6. Ulje u motoru – Kvalitetno i čisto motorno ulje će zaštititi vaš motor od oštećenja prilikom hladnih startova. Koristite ulje prema specifikaciji proizvođača za vaš motor. Kada mijenjate motorno ulje, obavezno zamijenite i filter.
7. Lanci za snijeg – Oni su izuzetno važan dio zimske opreme. Uvijek ih, obavezno, držite u prtljažniku tokom zimskog perioda i snježnih uvjeta, te vodite računa o sljedećem: Prije kupovine provjerite tačnu dimenziju guma na svom automobilu kako bi dužina i dimenzija lanaca u potpunosti odgovarale; Lance uvijek isprobajte i dobro uvježbajte stavljanje lanca na točak na suhom, prije snijega i leda; Ne stežite lance previše jer tako mogu oštetiti gumu; S lancima nikad ne vozite brzo, prilagodite brzinu i ne prelazite 50km/h; Kada je kolovoz suh, bez snijega i leda, obavezno skinite lance.
8. Kaiševi i crijeva – Provjerite sve kaiševe na motoru i crijeva. Stara, kruta i krta guma neće izdržati hladne temperature.
9. Filter kabine – Pred zimu promijenite filter klime (kabine). Kroz njega struji vazduh i kada je uključena ventilacija, a ne samo klima, što je tokom zime skoro stalno. Prljavština i bakterije koji su se skupljali tokom ljeta i jeseni lako mogu dospjeti sa zaprljanog filtera u kabinu kada uključite ventilaciju.
10. Zaštita farbe – Kiša, snijeg i so stvaraju oštećenja na farbi. Poslije pranja, zaštitite farbu slojem voska. Tako će farba ostati očuvana i zadržaće stari sjaj.

Pored navedenog, ne zaboravite ubaciti u svoj automobil strugač leda, glicerin i sve ostalo neophodno za bezbjednu zimu.

Želimo Vam ugodne zimske dane!